فرهاد آییش و چالش های بازی در نقش مصدق

به گزارش مجله وبلاگ فروش، فرهاد آییش شاید تنها بازیگری است که تا به امروز سه بار نقش دکتر محمد مصدق را بازی نموده است.

فرهاد آییش و چالش های بازی در نقش مصدق

او اولین بار با بازی در نمایش راپورت های شبانه دکتر مصدق، کار اصغر خلیلی در نقش دکتر محمد مصدق روی صحنه رفت و بعد از آن هم همین نقش را در فیلم تختی ساخته بهرام توکلی ایفا کرد.

آییش به تازگی در فیلم خائن کشی تازه ترین کار مسعود کیمیایی نیز در نقش این سیاستمدار ، مقابل دوربین قرار گرفته است. همین موضوع سبب شد تا گپ و گفتی با او داشته باشیم.

بازی در نقش مردی مانند محمد مصدق ساده نیست. سیاستمداری که برای عده ای رنگی از اسطوره دارد و از سوی دیگر نزدیکی دوره حیات او به دوره زندگی ما سبب می گردد تا کار بازیگر سختتر هم گردد زیرا هنوز این شخصیت در خاطره بخشی از مردم ما زنده و حاضر است.

آییش اما درباره سختی بازی در نقش مصدق به ایسنا می گوید : بازی در چنین نقشی، مسئولیت بزرگی بر دوش بازیگر می گذارد . او باید کوشش کند به محبوبیت و دوره تاریخی آن شخصیت وفادر باشد و به او خیانت نکند. این احساس مسئولیت در ناخودآگاه من است.

این بازیگر، بزرگترین چالش خود را برای بازی در نقش مصدق، نزدیکی به این مرد و شناختن او می داند و اضافه می نماید: همیشه برای بازی در نقش افراد واقعی نگرانی داشته ام چون همیشه می کوشم نقش را در خودم پیدا کنم و ممکن است نتوانم بسیاری از شخصیت های تاریخی را در خود بیابم.

او که اولین بار با بازی در نمایش راپورت های شبانه دکتر مصدق در نقش این سیاستمدار روی صحنه رفته است، یادآوری می نماید: برای بازی در آن نمایش به مدت دو سه ماه در دنیای مصدق غرق شدم و کوشش کردم او را از جنبه های مختلف روانشناسی هم بشناسم نه اینکه فقط بر زندگی سیاسی اش تمرکز کنم. کوشش کردم به یاری شنیده هایم، با تحلیل تصمیمات سیاسی اش، دیدن عکس ها و فیلم های اندکی که از او بر جای مانده و همینطور با شنیدن سخنرانی هایش به او نزدیک شوم.

آییش ادامه می دهد: هر بار که قرار است این نقش را بازی کنم تمام مدت عکس های او را بر دیوار اتاقم نصب می کنم، در لپ تاپم تصاویر او را به صورت اسلاید تماشا می کنم. حتی عکس هایش را بر دیوار پشت صحنه تئاترمان، نصب نموده بودم.

اما چرا فرهاد آییش برای بسیاری از کارگردان ها اولین گزینه بازی در نقش مصدق است، خود او معتقد است این موضوع به دلیل شباهت های ظاهری است: از چند زاویه دوربین ، خیلی شبیه ایشان هستم. البته اگر قرار باشد از رو به رو فیلم بگیرند، به گریم بیشتری احتیاج پیدا می کنیم. از گریمی که در فیلم آقای کیمیایی داشتم، راضی بودم و حس خیلی خوبی از آن گرفتم.

این بازیگر تاکید می نماید: می توانم ادعا کنم بسیاری از ظرافت های شخصیت مصدق را می شناسم؛ آرمان گرایی هایش، عصبانیتش و ... می دانم چه زمانی برآشفته می شده یا بیماری اش چرا عود می نموده.

این چهره هنری که جزو دوستداران جدی مصدق است، درباره این علاقه می گوید: او بهترین و بزرگترین سیاستمدار گذشته ما بوده که شکست و ناکامی اش برای همه ما دردناک است.

یکی از مسائل ما نبود اسناد و مدارک کافی درباره شخصیت ها و وقایع تاریخی است و همین موضوع شاید کار را برای بازیگری که قرار است نقش یک شخصیت تاریخی را بازی کند، سختتر کند.

آییش در این باره شرح می دهد: درباره مصدق اسناد سیاسی زیادی وجود دارد. تمام سخنرانی دادگاهش یا سخنرانی اش را در لاهه را از بر هستم، می دانم چه ظرافت هایی در صحبت هایش بوده است. تک تک واژگانش را از حفظ هستم.

او ادامه می دهد: ویدیوهای خیلی کمی از مصدق وجود دارد. فیلم کوتاهی از او باقی مانده که در آمریکا با رییس جمهوری این کشور ملاقات دارد و از ظاهرش پیداست که دچار کمردرد بوده است. حتی همین فیلم کوتاه هم به شناخت زبان بدن این شخصیت خیلی یاری می نماید ولی متاسفانه چون فیلم های خیلی کمی داریم، بیشتر بر عکس ها تکیه نموده و کوشش کردم شخصیت او را کشف کنم.

آییش درباره یکی دیگر از چالش های خود برای بازی در این نقش شرح می دهد: در تئاتر خیلی نتوانستم به صدای او نزدیک شوم ولی در فیلم آقای کیمیایی توانستم نزدیکی بیشتری ایجاد کنم. نمی خواستم صداسازی کنم بلکه دوست داشتم خود کارکتر به صدای درست خویش دست پیدا کند.

نوع سخنرانی و گفتار مصدق را خوب می شناختم که حالت انشا داشت. جملات او بسیار طولانی بود در حالیکه سیاستمداران دنیا امروز آموخته اند مفاهیم مورد نظر خود را در جملاتی کوتاه و با مکث ارایه دهند و با باز کردن مفاهیم می کوشند ارتباط بهتری با مردم برقرار نمایند ولی مصدق شیوه خود را داشت اما جملات طولانی او گاهی کار را برای بازیگر سخت می نماید. به همین دلیل فکر می کنم برخلاف روشنفکران، مردم عادی لزوما از سخنرانی هایش تاثیر نمی گرفتند بلکه بیشتر تحت تاثیر شخصیت، عملکرد و تصمیم های سیاسی او بودند و البته تاثیر بسزای او بر روشنفکران زمان خودش انکار نشدنی است.

شاید یکی از کمبودهای ما در پرداختن به شخصیت هایی مانند محمد مصدق این است که بیشتر بر تصویر بیرونی آنان تمرکز می کنیم و کمتر به وجوه انسانی شان، درونیات، دردها و تنهایی های آنان می پردازیم و حال آنکه مثلا بعضی معتقدند مصدق در آخرین دادگاه خود خسته و خواب آلود بوده ولی کمتر کسی با این نگاه به او نزدیک شده و به این گونه حس و حال های او پرداخته است.

آییش هم نزدیک شدن به دنیا انسانی این شخصیت ها را بسیار بجا می داند و در این زمینه می گوید: در نمایش راپورت های شبانه ... سعی کردیم به رابطه مصدق و دخترش بپردازیم که البته برایم چالش زیادی داشت اما درباره اینکه گفته می گردد مصدق در جلسه دادگاهش خسته بود و خوابش می آمده، باید بگویم او همیشه قدری مریض احوال بود. شاید از جمله افرادی بود که با فکر می توانند خود را بیمار نمایند و با تمرکز بیشتر بر بیماری می توانند بیماری خود را به صورت تصاعدی بالا ببرند. این گونه افراد ممکن است به طور ناخودآگاه بر بیماری شان کنترل داشته باشند به همین دلیل بسیاری از دشمنان مصدق معتقدند او خود را به بیماری می زده در حالیکه واقعا مریض می شده است.

فرهاد آییش در سرانجام با تشریح حس و حال مصدق در آخرین جلسه دادگاهش می گوید: مصدق اصلا به آن دادگاه باوری نداشت و آن را غیرقانونی می دید. تنها دلیل حضورش در آن دادگاه اجبار به دفاع بود و امید داشت که شاید این دفاعیه در تاریخ بماند. می دانست حاضران در دادگاه چه خواهند گفت. می دانست حرف هایشان چقدر بی فایده است و به همین دلیل حوصله اش سر می رفت. می گفت وقتی قوانین بین المللی در این دادگاه رعایت نمی گردد، وای بر ما که می خواهیم در چنین دادگاهی محاکمه شویم. اگر می خواست می توانست بیدار بماند ولی ترجیح می داد خوابش ببرد و گاهی هم با صحبت کردن و خندیدن با وکیلش، پاسخی متقابل به دادگاهی می داد که به او بی احترامی می کرد.

تور کیش: تور کیش: سفری هیجان انگیز به مروارید خلیج فارس

بی نهایت اس ام اس: بی نهایت اس ام اس | اس ام اس عاشقانه، جدید، خنده دار

مجله سایه: مجله سایه: گلچینی از بهترین های وب

منبع: همگردی
انتشار: 24 مرداد 1400 بروزرسانی: 24 مرداد 1400 گردآورنده: sale-blog.ir شناسه مطلب: 11306

به "فرهاد آییش و چالش های بازی در نقش مصدق" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فرهاد آییش و چالش های بازی در نقش مصدق"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید